10 cm-es hőszigeteléssel F energiaosztály?

A több ezer energiatanúsítvány elkészítése során rengeteg érdekes megoldást láttunk. Ezek közül most egy 2005-ben épült családi ház esetét ragadnám ki. A házon 10 cm hőszigetelés volt, a padláson pedig 15 cm, mégis 'F' besorolást kapott.


Azt már többször kifejtettem, hogy a besorolás nem csak az építőanyagok függvénye. Ettől függetlenül érthető, ha valaki egy vastagon hőszigetelt házat vizsgáltat, jó besorolást szeretne kapni. Sajnos azonban nem csak ezen múlik az osztályzat.

Hőszigetelés és energiaosztály

Jelenleg reneszánszát élik a villamos fűtések. Ezeknek több fantázianeve is van (norvég panel, villamos fűtőpanel, stb.). Működési elvük azonban nagyjából megegyezik a '60-as évek hősugárzójával: villamos energiát használnak a falakon, ablakokon át távozó hőveszteség pótlására.

Mi a probléma a villamos fűtéssel?

Legfőképpen az ára. Azonos léghőmérséklet eléréséhez nagyjából 3x annyit kell fizetni, ha ezt villamos energiával fedezzük, nem földgáz alapon. Vannak apróbb eltérések, pl. egy kondenzációs gázkazán önmagában 30%-al kevesebbet fogyaszthat, mint egy régi öntvénykazán, de még az is jóval gazdaságosabb, mint egy villamos energiát használó fűtőberendezés.

A fentiek természetesen az energiatanúsítványban is megjelennek. Amikor a számolást készítjük, a lakás szigeteltségéből adódó energiaigényt a megvalósított fűtésre kell kalkulálnunk. Ezt a tanúsítványban egy szorzótényezővel tehetjük meg:

  • PB- és földgáz alapú fűtésnél a szorzótényező 1
  • tűzifánál 0.6
  • távhőnél távhőkörzetenként változó, de 0.83-1.26 közötti érték
  • villamos energiánál 2.5 (!!)
  • vezérelt (éjszakai) fázis esetén 1.8

Miért fontos a szorzó?

Mivel a számítás eredménye egy százalékos érték, ezért nem mindegy hogy ugyanannál a háznál 65% vagy 162% lesz az eredmény. Pedig pont ezt a különbséget okozza, ha a fűtés és melegvíz földgáz helyett villamos áram alapú. Ez energiaosztályokkal kifejezve 'B' az első esetben és 'F' a második esetben. (60% x 2.5 = 162.5%)

Ebből következik, hogy két ugyanolyan ház között 4 kategória eltérés is lehetséges. Az energiatanúsítványnak sok hibája van, de ez teljesen jogos: a valóságban is min. 2.5-3x annyit fog fizetni a villamos fűtéssel rendelkező.

De nincs különbség a svéd fűtőpanel és a közönséges fűtőventilátor között?

Minimális különbség van. Ennek oka, hogy a fűtőpanelek sugárzással fűtenek, így a levegőt nem kell annyira felmelegíteniük, mint a hagyományos légfűtések esetén. Nagyjából ugyanannyira érzi jól magát a tulajdonos sugárzófűtés esetén 20 fokban, mint légfűtés esetén 22 fokban. Többek között ezért fogyaszt kevesebbet a padló-, fal- és mennyezetfűtés is. Mindazonáltal ez a 2 fok különbség éves szinten 10%-nál nem jelent többet, ami pedig elhanyagolható a villamos energia 250%-os szorzója mellett.

Fűtőpanel és energiaosztály

A fentiek miatt javasoljuk, hogy villamos fűtés kiépítése előtt kérjen erről független energetikai szakvéleményt. Ennek elmaradása esetén a szakvélemény többszörösét veszítheti el az áramszámlán keresztül. Bár ez kicsit komplexebb, mint egy energiatanúsítvány de természetesen ebben is tudunk segíteni.

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!