Energiatanúsítvány helyszíni szemle nélkül?

Visszatérő kérdés, hogy nem lehetne-e felmérés nélkül elkészíteni az energetikai tanúsítványt. Sajnos a válasz minden esetben nem, még akkor sem, ha van alaprajz és kapnánk fotókat is. Mi vagyunk ennyire szigorúak vagy van ennek oka is?


Pontosan tudjuk hogy mások megcsinálják a tanúsítványt helyszíni szemle nélkül is, de mi nem tudjuk felvállalni annak a kockázatát, hogy Önt beperelik.

Bírósági per energiatanúsítványból?

Bírósági per?

Igen. Egy meghirdetett családi ház megtetszett egy vevőjelöltnek. A foglalót is kifizette, majd az adásvételi szerződés napján visszalépett az ügylettől és beperelte az eladót. A visszatáncolás oka az energiatanúsítványon szereplő téves információk egyike volt (itt éppen alapterület). A tanúsító nem járt a helyszínen, így nem tűnt fel neki, hogy a tulajdoni lapon szereplő alapterület jelentősen eltér a hasznos alapterülettel. Az eltérés oka egy 30 m2-es terasz volt.

Persze, lehet mondani hogy a vevő csak vissza akart lépni, de ettől még a probléma megmarad: egy rosszul elkészített energiatanúsítvánnyal nem csak a gyors eladás hiúsulhat meg, hanem akár éveken át elhúzódó peres eljárás is kezdődhet.

Tudjuk, hogy a mostani változékony helyzetben különösen nehéz eladni egy ingatlant és a lehető leggyorsabban túl akar lenni rajta. De vajon amennyiben a vevő jogosan lép vissza, felkészült arra, hogy ennek minden jogi követkeménye Önre szakad?

Persze, polgári peres eljárást kezdeményezhet a tanúsító ellen. Őt talán el is tiltják, esetleg kártérítésre is kötelezik. Ettől még Ön nem adta el az ingatlant egy olyan időszakban, amikor várhatóan hónapról-hónapra csökkeni fog az értéke.

Helyszíni felmérés nélkül biztosan valótlan energiatanúsítványt állítanánk elő mi is. Ezért írtam pár sorral feljebb, hogy ennek a kockázatnak nem tudjuk Önt kitenni.

De hol lehet hibázni, ha csak fotók és alaprajz alapján dolgoznánk? Lehet téves:

  • a nyílászárók pontos hőszigetelőképessége (fotó alapján nem dönthető el, hogy az ablakban van nemesgáz vagy nincs)
  • fűtési rendszer paraméterei (szükség lehet a gázkazán közelebbi vizsgálatára pl. a burkolat levételével, ezt nehéz lenne fotó alapján)
  • melegvíz előállító rendszer (például villanybojler esetén az eredményt jelentősen befolyásolja, hogy nappali vagy vezérelt fázis táplálja-e meg)
  • falak hőszigetelő képessége: tégla és tégla között, ugyanolyan vastagság mellett akár 300%-os különbség is lehetséges, ez szintén nem látható fotón
  • alapterület, stb.

És még egy dolog...

Ha láthatóan téves az energiatanúsítvány (pl. hiányzó ablakokkal rendelkező ház 'A' besorolással), vajon Ön szerint a vevő bizalmát ez növeli vagy csökkenti? Ne bízza a véletlenre!

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!