Napelem és az energiatanúsítvány

Mennyit lehet napelemmel megtakarítani? Tényleg annyira megéri? Milyen hatással van az energiatanúsítványra? Az egyre divatosabb napenergia hasznosítást járjuk körbe megújuló energiákkal foglalkozó cikksorozatunkban.


Egyre több cég foglalkozik "ingyenenergiát" ígérő megoldásokkal, ezek közül az egyik a napelem. Maga a megoldás nem új, már a '50-es évek során is használták: igaz, akkor még csak egy műholdon. Később általánosabb helyeken is megjelent, pl.:

Napelemes számológép

Technikai oldalról megközelítve, a napelem az ún. fotovoltaikus jelenséget használja ki: a panelben napsugárzás hatására villamos áram jön létre. Egyszerűbben megfogalmazva: a napelem átalakítja a napsugárzást villamos árammá.

Mennyit áramot lehet vele termelni?

A napelem "áramtermelő képességét" a hatékonysága adja. Hatékonyság alatt azt értem, hogy a panelre eső napsugárzás mekkora részét képes hasznosítani. Ha egy napelem panel hatékonysága 10%, akkor a beeső napsugárzási energia 10%-át képes árammá alakítani.

Az elterjedtebb napelemeknek több fajtája létezik, eltérő értékekkel:

  • Amorf napelem: a legolcsóbb, egyben legkevésbé hatékony megoldás. 5-7% közötti hatékonysággal rendelkezik, így 1 m2 amorf napelem évente átlagosan 72 kWh villamos áramot tud megtermelni.
  • Monokristályos napelem: a legdrágább, egyben a jelenleg leghatékonyabb 15-18% közötti értékkel. Ez 1 m2 felületen 198 kWh áramot jelent átlagosan.
  • Polikristályos napelem: ez ugyan olcsóbb, de cserébe kevésbé hatékony. 13-16% közötti átlagos hatásfok jellemzi, ami 174 kWh-t termel 1 m2-n.

Mennyi idő alatt térül meg?

Magyarországon jelenleg a polikristályos napelem a legnépszerűbb, legjobb ár/érték aránya miatt. Itt nem a felületet szokták megadni, hanem közvetlenül a teljesítményét. Egy teljesen átlagos ajánlat:

8 db, egyenként 250 W teljesítményre képes panel ill. a kapcsolódó rendszerkialakítás: br. 1.100.000 Ft. Az ezzel elérhető maximális éves megtakarítás: 2.100 kWh, vagyis nagyjából 79.000 Ft. Ha ezt a két számot elosztjuk egymással, megtérülési időnek 14 év jön ki.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy minél nagyobb a rendszer, annál jobbak a megtérülési mutatók. Szintén idetartozik, hogy az éves megtakarítás mértéke függ a panelek hatékonyságától, amit ebben az esetben egy átlagértékkel vettem fel. A valóságos megtérülést minden esetben egyedileg lehet csak számolni, hiszen figyelembe kell venni:

  • van-e bármilyen olyan tereptárgy, ami árnyékolhat,
  • milyen szögben szerelik a napelemet a tetőre,
  • pontosan milyen hatékonysága van a paneleknek
  • az eltelt idő hatására mennyit csökken a panelek teljesítménye
  • stb.

Napelem és az energiatanúsítvány

Hogyan befolyásolja az energetikai tanúsítvány besorolását?

Ehhez példaképpen egy korábbi munkánkat használom fel. A legfontosabb paraméterek:

  • 76 m2-es budapesti családi ház
  • Kisméretű tömör téglából épült, de utólagosan 6 cm polisztirolhab hőszigetelést kapott
  • A padlásfödém eredeti szerkezete 8 cm hőszigetelést kapott
  • A nyílászárók vegyesek: van közte régi típusú fa, ill. modern hőszigetelő üvegezéssel ellátott is
  • Alulról félig alápincézett
  • A kombi gázkazán a házon kívül lett elhelyezve
  • Eredeti besorolása: 'D' energiaosztály

Tegyünk fel képzeletben erre a házra egy napelemes rendszert. A rendszer paraméterei megegyeznek a fentiekkel, tehát évente 2.100 kWh villamos energiát termel a rendszer. Feltételeztem, hogy tökéletes a tájolás és semmi sem árnyékolja a paneleket.

Ennek eredményeképpen, a ház energiatanúsítványának új besorolása 'B' osztály lett ('Követelményél jobb'). Ez azt jelenti, hogy a ház ebben a formájában a jelenlegi előírásokat túlteljesíti (ehhez elegendő lenne egy 'C' besorolás is ).

Miért fontos ez?

Új építésű ingatlanoknál el kell érni a minimum 'C' besorolást. Ezt elég nehéz elérni, ha a házban nincsen földgáz és közvetlen villamos termeléssel szeretné a tulajdonos a fűtést és melegvízet biztosítani. Ha azonban ennek a fogyasztását napelemmel szeretné fedezni, akkor már teljesíthető a feladat.

A fenti számítás alapján nem biztos, hogy megéri (sőt..). Ennél valószínűleg jobban megéri egy hőszivattyúval fűteni. Az lehet hogy drágább, mint a fűtőpanel, viszont cserében jóval kevesebb energiát fogyaszt, így jóval kevesebb napelemre van szükség.

Minden hasonló esetben érdemes a lehetséges variációkat gazdaságilag összehasonlítani és ez alapján kiválasztani a legjobb megoldást. Ez azonban minden esetben más, így a cikk keretein belül nem lenne lehetséges minden variációt pénzügyi szempontól kielemezni.

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!