Miért nem a helyszínen állítjuk ki a tanúsítványt?

A fenti kérdést többször megkaptuk már, ezért röviden összefoglalom, mit csinálunk, ha készen van a helyszíni felmérés.


A helyszíni felmérés után (amelyről ITT olvashat) el kell készítenünk az épületenergetikai számítást. Mivel ez a számítás számítógép nélkül 6-7 órát is igénybe venne, ezért természetesen célszoftvert alkalmazunk.

Számítógépes modell

Ennek folyamán folyamatosan megadjuk az adminisztratív adatokat (név, cím, helyrajzi szám), műszaki adatokat (külső falak, födémek szerkezete, alapterületek, tájolás, nyílászárók mérete, stb.). Ezek alapján felépítjük az ingatlan modelljét (ehhez kellenek a méretek), majd a fűtési és melegvíz előállító rendszereket is hozzáadjuk. Végül egy átlagos magyarországi időjárást alapul véve kiszámoljuk a várható energiafogyasztást, illetve megállapítjuk az ingatlan energetikai besorolását. Az energiatanúsítvány besorolásáról bővebben ITT olvashat.

Amint a fentiek készen vannak, már csak a központi rendszerbe (Országos Építésügyi Nyilvántartás) kell feltölteni a számítást, hogy az adásvételi szerződéshez szükséges HET-számot megkaphassa. Ezt követően van kész az energeitkai tanúsítvány.

Mennyi időt vesz a folyamat igénybe?

A számítás a legegyszerűbb esetben is minimum 30 perc, de leginkább jellemző az 1 órás számítási időigény. Mivel a lakásokban található berendezések, szerkezetek sok esetben külön "nyomozást" kívánnak, ez természetesen növeli az időigényt. Például ilyen, ha a lakásban gázcirkó található: a gyártó és modell alapján interneten meg kell keresnünk, hogy mennyire hatékony az adott típus.

Ha olyan falazóanyagból épült, amely nem annyira gyakori, akkor különböző építészeti katalógusokat kell átnézni a szükséges műszaki paraméterekért.

Lakások esetén a társasház geometriája minden esetben más, ezt szintén egyedileg kell számolni. Távfűtés esetén a fűtőművek hatékonysága alapján az energiatanúsítvány besorolása akár 3-4 kategóriát is eltérhet, így utána kell néznünk, az adott helyen pontosan mennyire hatékony a hőenergia előállítása.

Mivel a számításhoz szükséges idő változó, ezért a felméréseket sem tudnánk megfelelően optimalizálni, ha rögtön felmérés után kellene kiszámolni. Éppen ezért, általában a nap egyik felében végezzük a felméréseket, míg a másikban a számolásokat.

Akkor hogyan tudjuk mégis 1 óra alatt kiállítani a tanúsítványt?

A trükk az, hogy ilyenkor 2 ember dolgozik a tanúsítványon. Az egyik mérnök a helyszínen a felmérési anyagot elkészíti és beküldi, a másik pedig a számolást már számítógépen készíti el.

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!