Oké kötelező, de mire jó az energiatanúsítvány?

Sokszor halljuk ügyfelektől, hogy az energiatanúsítvány egy felesleges pluszpapír. Nos általában igazuk van, de ha Ön odafigyel, ügyesen felhasználhatja!


Energetikai tanúsítvánnyal 2 esetben lehet találkozni: eladóként vagy vevőként. Eladóként nekünk kell megcsináltatni, de vevőként meg kell kapnunk legalább a másolatát.

Hogyan aknázhatja ki az energiatanúsítványt eladóként?

Mivel ez egy műszaki dokumentum, a fedlapon található adatokon kívül tartozik hozzá egy számítási melléklet is. Ha megfelelő minőségben készül el (helyszíni felmérés alapján), az ebben található információk segítéségével:

  • műszaki szakvéleménnyel támaszthatja alá a fűtési rendszer és melegvíz előállító rendszerek adatait,
  • a falak, födémek típusát, hőszigeteltségét
  • végül egy becslést találhat a várható energiafogyasztásról

Természetesen új építésű ingatlanok esetén lehet a legtöbb hasznot húzni ebből. Ugyanakkor ha korábban kicserélte az ablakokat hőszigetelő típusúra, ez megjelenik a tanúsítványban is. Ha lecserélte a kazánt, szintén. Ha hőszigetelte a falat, akár csak néhány cm-t, az szintén megjelenik. Kötelező energiatanúsítvány

Ezeket értéknövelő tényezőként lehetséges felhasználni. Tipikus felhasználása az alkunál van: a használt ingatlanok hibáit alkuval szokták feloldani. Ha a környékbeli ingatlanokhoz képest itt már újabb ablakok és új radiátorszelepek vannak, azzal biztosan ellensúlyozni lehet néhány kisebb kozmetikai hibát, sőt akár az átlag fölé emelheti az árat. Ha pedig tényleg felújítandó a lakás, ezzel elejét veheti a vitáknak, hiszen senki nem mondhatja, hogy nem adta meg a megfelelő tájékoztatást.

Hogyan aknázhatja ki az energiatanúsítványt vevőként?

Gyakorlatilag ugyanúgy, mint eladóként. Egy megfelelően elkészített energiatanúsítvány pontos információkkal szolgál és erre vevőként nagy szüksége van. Vihetne magával mérnököt a végleges döntéshez, de ez minden ingatlanhoz feleslegesen túl drága lenne. Ugyanakkor ha leszűkíti a lehetőségeket 2-3 ingatlanra, majd megnézi a tanúsítványokat, már kap némi képet arról, hogy mire számíthat. Hogyan lehet ez az Ön segítségére?

  • Megspórolja a mérnök tiszteletdíját azoknál a lakásoknál, amit végül nem fog megvenni
  • Ha a kinézett lakásban nem laktak, kap egy becsült várható fűtésszámlát (ez sem pontos, de érzékelteti a nagyságrendet)
  • Megtudja, hogyan lehet/érdemes fejleszteni az ingatlant
  • Megtudja, miből van a fal, födém, stb.
  • Megkapja a legfontosabb információkat a fűtési és melegvíz előállító rendszerről

Mikor csináltassam meg az energetikai tanúsítványt?

Akár eladó, akár vevő az adásvétel során, közös érdek a megfelelő tájékoztatás. Ezzel elejét lehet venni a veszekedésnek, de a megfelelő ár eldöntésében is nagy segítséget nyújt. Éppen ezért javasoljuk, hogy ne a szerződés előtt készüljön el, hiszen akkor már ezeket az előnyöket nem tudja kihasználni.

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!