HET-szám azonnal? Ideiglenes HET-szám?

Gyakran visszatérő kérés, hogy adjunk nagyon sürgősen, azonnal HET-számot, akár ideiglenes is lehet. Ezzel kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírünk...


HET-szám

Kezdjük a rosszal: HET-számot a rendszer működéséből adódóan "előre" nem lehetséges adni. Ennek oka, hogy az azonosítót nem mi, hanem egy központi rendszer (Országos Építésügyi Nyilvántartás) generálja. Ahhoz, hogy egy ingatlan HET-számot kaphasson, egy kész energetikai számítást kell feltölteni a rendszerbe. A számítás elkészítéséhez pedig egy helyszíni szemle szükséges.

Viszont a jó hír: a számítás elkészítését, az energiatanúsítvány kiállítását és a feltöltést akár 1 órán belül végre tudjuk hajtani, a helyszíni szemlét követően. Sajnos ez a felmérés nem elkerülhető, viszont az ingatlanba történő bejutáskor nincs szükségünk a tulajdonos személyes jelenlétére, bárki megfelel. Így akár úgy is HET-számhoz juthat, ha az ügyvéd a szerződéskötéskor kérdezett rá az energetikai tanúsítvány azonosítójára és ez még nem áll rendelkezésre.

Hogyan juthat sürgősen a HET-számhoz?

  1. Rendeljen egy energetikai tanúsítványt, akár telefonon, akár a weboldalunkon keresztül.
  2. Jelezze a rendelést feldolgozó kollégának, hogy pontosan mikorra van szüksége az energiatanúsítványra illetve annak HET-számára
  3. A helyszíni szemle időpontjára a határidő figyelembe vételével fogunk javaslatot tenni
  4. A felmérést (általános esetben max. 15-20 perc) lefolytató mérnök beküldi a felmérési anyagot egy másik mérnöknek vagy a helyszínen kiszámolja egy laptoppal
  5. Az elkészült számítást azonnal feltöltjük a központi rendszerbe és rögtön kiküldjük a megadott e-mail címekre PDF-formátumban
  6. A HET-számot a kiküldött energetikai tanúsítvány fedlapján találja, a jobb felső sarokban. Ezt kell az adásvételi szerződésben rögzíteni.

Ideiglenes HET-szám?

Néhány cég kommunikációjában felbukkan az "ideiglenes HET-szám". Bár mi örülnénk a legjobban, ha létezne ilyen, de sajnos ez nem létezik. Az Országos Építésügyi Nyilvántartásba feltöltött energetikai tanúsítványok utólag nem módosíthatóak, ha bármilyen elírást mégis javítani kellene, azt kizárólag a tanúsítvány ismételt feltöltésével lehetséges megtenni.

Így természetesen az ideiglenes HET-szám sem létezhet a valóságban, hiszen ha valaki mégis feltöltene egy valótlan számítást és ez alapján generálna egy HET-számot, a tényleges számítás feltöltésekor már másik azonosítószámot kapna. Ilyen esetben a régi automatikusan érvénytelenné válik.

Ha pedig az adásvételi szerződés kötelező tartalmi eleme (HET-szám) érvénytelen, annak jogi következményei lehetnek. Egy elhúzódó bírósági ügynek pedig sem saját magunkat, sem ügyfeleinket nem tennénk ki, így csak a fenti eljárás alapján valóságban is kiállított energiatanúsítványt (és HET-számot) tudunk átadni. De ezt akár 1 órán belül is.

Hol ellenőrizhetem a HET-szám valódiságát?

Az energetikai tanúsítványok 10 évig érvényesek, eredeti példányukat a központi rendszer tárolja. Itt bármifajta azonosítás nélkül lehetséges lekérni a főbb adatokat (cím, helyrajzi szám, kiállítás dátuma, besorolás, feltöltés dátuma).

Ha szeretné ellenőrzni a tanúsítvány hitelességét, az alábbi linken kérdezheti le az adatokat: Tanúsítványok lekérdezése

A tanúsítványt letölteni erről az oldalról nem tudja, azt csak a feltöltést végző mérnök teheti meg. Az általunk készített tanúsítványokat 10 évig megőrizzük, így ha korábban mi állítottuk ki és esetleg nem találná, amikor szüksége lenne rá, küldjön egy e-mailt és néhány órán belül elküldjük Önnek.

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!