Így lesz a G besorolású lakásából D - milliók elköltése nélkül

Hogyan javíthat akár 4 energetikai osztályt a lakása besorolásán, anélkül hogy milliókat költene rá? Egy garzonlakás története és néhány ingyen/alacsony költséggel megvalósítható trükk!


Az energetikai rendelet kapcsán még mindig rengeteg a kérdés, de egy biztos: ha el akarja adni a lakását, szüksége lesz energetikai tanúsítványra.

A világ az energiahatékonyság irányába halad, így természetes, hogy az olcsón üzemeltethető, energiahatékony épületek könnyebben, gyorsabban és drágábban kelnek el, mint a régi korszerűtlen ingatlanok.

Az üzemeltetési költség egyik legnagyobb tétele a fűtésre és használati melegvízre fordított energia mennyisége és ennek ára. Az energetikai tanúsítvány pedig pont ebben kíván segítséget adni az érdeklődőknek: egy független, objektív szempontrendszer alapján, mérnöki számítások alapján teszi lehetővé a lakások objektív összehasonlítását.

Ebben az összehasonlításban nem számít, hogy:

  • az ingatlan tavaly volt festve vagy
  • a szükséges minimumnál jóval nagyobb terhelést is elbír a födém vagy
  • hogy az ország legjobb vagy legrosszabb környékén van

Csak az számít, hogy az energiahatékonysági mutatókat meghatározó fő paraméterek (hőszigetelések, gépészeti rendszerek, stb.) értékei milyenek.

Ennélfogva egy régebbi, hőszigetelés nélküli épület korszerűtlen fűtéssel természetesen rosszabb eredményt fog visszaadni, mint egy modern, ezáltal biztosan nehezebben lesz eladható.

Nem szükséges ugyanakkor milliókat elkölteni, néhány egyszerű "trükkel" 3-4 osztályt lehet javítani anélkül, hogy teljeskörű felújítást hajtana végre!

Egy garzonlakás története

Feldolgoztunk egy kicsi (28 m2) garzonlakást a VI. kerületben. Az első emeleten volt, minden irányba körbe volt fűtve, kivéve a gangot. A tulajdonos jó gazdája volt a lakásnak, az ablakok lecserélve 3-rétegűre, a fűtés pedig egy 5-éves gázkonvektor volt, fürdőben kiegészítő villamos fűtéssel.

Felmértük, kiszámoltuk, az eredmény 'G' lett, amely teljesen reálisnak volt mondható. A tulajdonos viszont úgy érezte, hogy így nem fogja tudni eladni olyan könnyen és megkért minket, hogy segítsünk kitalálni, hogy hogyan lehetne ezen javítani.

Készítettünk neki egy kalkulációt a lakásra, ahol megnéztük, hogy milyen átalakítással mit lehet elérni. A nagyobb beruházást igénylő kondenzációs gázkazánt elvetettük a magas költségek miatt (kémény), a belső oldali hőszigetelés páratechnikai okokból nem volt javasolható.

A megoldás az előző nyáron elromlott, egyébként is cserélendő split klíma volt. A tulajdonos azt mindenképpen lecserélte volna, de így odafigyelt, hogy egy általunk javasolt, különösen energiahatékony klímát válasszon.

Átszámoltuk a tanúsítványt, amely így rögtön 'E' kategóriát kapott, a jogszabályokban leírt alapértelmezett számítási mód mellett.

A jogszabály ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben rendelkezésre állnak a szükséges adatok, azokat felhasználjuk. Ezek alapján a klíma valós energiahatékonyságával ismét átszámoltuk a lakást, amely végül 'D' besorolást kapott.

Ezzel a besorolással már rendkívül könnyen lehetett értékesíteni, hiszen a hasonló korú/jellemzőjű lakásoknál 3 kategóriával jobb - és ez a várható fűtésszámlában is visszaköszön, amely várhatóan 600-800 kWh/év között alakul majd. Ez pedig azt jelenti, hogy az éves fűtési költsége 30.000 Ft/év alatt marad!

Hogyan javíthat Ön is a saját lakásának besorolásán egyszerűen?

Néhány jó tanács, ha azt szeretné, hogy jobb besorolást kapjon:

  • bármilyen energetikai felújítást hajtott végre, jelezze a helyszíni szemlén (pl. rakott a födémbe 5 cm hőszigetelést 15 éve vagy belülről szigetelt a külső fal, stb.)
  • ha rendelkezik fűtésre képes klímával, készítse elő a dokumentumait, hogy figyelembe tudjuk venni a paramétereit
  • cserélje le a termosztátját időprogramozhatóra (ezt figyelembe veszi a rendelet akkor is, ha nem állítja be)
  • szereltessen termosztatikus szelepeket a kézi gömbcsapok helyére
  • ha villamos energiával és földgázzal is tud használati melegvízet előállítani, tegye lehetővé a földgáz alapú megoldás használatát, hogy figyelembe vehessük a számításnál

Bár a fentiek elvégzését követően nem lesz egy régi épületből minden szempontból mai követelményeknek megfelelő energiahatékony épület, viszont az elérhető megtakarítás jelentős részét le lehet fedni.

Természetesen a fentieken túlmenően pontosan ki tudjuk számolni egy komplexebb (pl. hőszigetelést és gépészeti korszerűsítést is tartalmazó) felújítás várható hatásait (besorolás, várható üzemeltetési költség, felújítás költségének becslése) - ehhez kérje kollégánk segítségét a tanúsítvány megrendelése vagy helyszíni szemle során, de akár a tanúsítvány átadását követően is.