Lehet-e jobb egy 'G' osztályú lakás egy 'B'-nél?

Az energetikai tanúsítványok besorolását, osztályozását a hűtőgépekhez hasonlóan vezették be. Célja, hogy gyorsan adjon információt a várható fogyasztásról. De ez nem mindig sikerül: miért lehet jobb mégis egy 'G' besorolás mint egy 'B'?


Mint azt az előző cikkben leírtam, az energetikai besorolás függ:

  • a lakás becsült energiafogyasztásától ÉS
  • a vonatkozó követelménytől.

A problémát a "vonatkozó követelmény" jelenti, ugyanis ez függ a befoglaló épület formájától.

Energetikai tanúsítvány panellakás

Befoglaló épület formája?

Valójában nem közvetlenül a formától, hanem az épület külső falainak és légtérfogatának arányától. Például ez az arányszám 0.3 körül van panelházak esetén, míg 4 lakásos társasházaknál akár 1.3 is lehet. A lakás energiatanúsítványának készítésénél figyelembe vett, elvárt érték a fenti példát követve panellakások esetében 110 kWh/m2, míg a 4 lakásos társas esetében 230 kWh/m2. Megj.: a kWh/m2 érték fejezi ki az éves energiafogyasztást. Lehetne akár földgáz m3-ben is, de helyette ezt kell alkalmaznunk.

Osztályozzunk!

Ehhez előszőr ki kell számolni a lakás becsült energiafogyasztását. Vegyük egy '70-as években épült társasház egyik földszinti saroklakását, amely 62 m2. A lakásban új kazán, szigetelve is van, becsült éves gázfogyasztása 1358 m3. Ezt átszámolva, majd hozzáadva egyéb járulékos tényezőket az éves fogyasztás: 217 kWh/m2.

Most vizsgáljuk meg a társasházat, hogy mi a követelmény: A társasház egy négylakásos épület, amelynek arányszáma a fenti példából 1.3, tehát a benne lévő lakásokra vonatkozó követelmény: 230 kWh/m2. Ha ez alapján elvégezzük az osztályozást, 217/230 = 94,3% ('B' osztály).

De mi a helyzet, ha ugyanez a lakás egy másik társasházban van?

A másik épület egy téglatest formájú, 8 emeletes társasház. Ebbe a társasházba helyezzük be a korábbi lakást, figyelve arra, hogy a lakás szintén földszintre, sarokba kerüljön. A fogyasztás emiatt nem változik, hiszen a lakás pontosan ugyanaz, mint az előbb. Viszont ami változik, az a követelmény: A társasház arányszáma 0.3, emiatt a lakásokra vonatkozó követelmény: 110 kWh/m2. Ha ez alapján ismét elvégezzük a besorolást, az eredmény: 217/110 = 197,3% ('G') osztály.

Energetikai tanúsítvány skála

Miért rossz ez?

Mivel a lakás besorolása nincs közvetlen kapcsolatban az energiafogyasztásával, ezért a besorolás önmagában nem jelent semmit. Ez sajnos megtévesztheti a vevőt: a fenti példában vizsgált lakás a társasháztól függően lehet 'B' és 'G' osztályú is. Mivel a vevő azt gondolhatja, hogy a 'G' sokkal rosszabb, mint a 'B', ezért akár még a szerződéskötéstől is elállhat.

Hogyan kerüljük ezt el?

Mivel a tanúsítvány kiállítása törvényben rögzített módon történik, ezért ezt megváltoztatni nem lehetséges. Ami viszont igen: a fenti gondolatmenetet el lehet mondani az érdeklődőknek és mi ezt minden Ügyfelünknek díjmentesen megtesszük. Ugyanez igaz arra is, ha valamit esetleg nem ért az energiatanúsítványból a Vevő.

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!