Napelem pályázat 2022 (RRF-2021-6.2.1)

A legfontosabb tudnivalók és néhány kevéssé ismert pályázati részlet az aktuális napelemes pályázattal kapcsolatban.


HET-szám

A jelenleg is elérhető napelemes pályázat keretein belül 2 konstrukció létezik:

  1. Csak napelem
  2. Komplex korszerűsítés (napelem, hőszivattyú, akkumulátor, nyílászáró)

A cikkben megpróbáljuk megválaszolni a pályázat kapcsán energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban eddig felmerült kérdéseket és a későbbiek folyamán bővíteni is fogjuk. Amennyiben további kérdése maradna, kérjük írásban tegye fel az info@energiatanusitvany.info e-mail címen!

A pályázat részletes felhívása elérhető a Pályázat hivatalos oldalán.

1. Napelemes rendszer telepítése (Pályázati Felhívás 2.1.1 pont)

Ehhez a konstrukcióhoz általában semmi különös előkészületre nincsen szükség. Normál esetben még energetikai tanúsítványra sem. A telepítendő napelemek mennyiségét az elmúlt év fogyasztási adatai alapján számolják ki. Az éves fogyasztást (kWh) 1100-al osztva megkapjuk a telepíthető napelemes rendszer maximális méretét.

Pl.: 3600 kWh éves fogyasztás esetén a napelemcellák összesített teljesítménye maximum 3600/1100=3,27 kW lehet.

Lehet ennél több a felrakható napelemcellák számla?

Alapvetően nem, azonban van egy kiskapu. Amennyiben az ingatlan fogyasztása nem állapítható meg (pl. költözés miatt), a hivatalos fogyasztási adatokat egy energetikai tanúsítvánnyal felül lehet írni.

Miért nagyon fontos ez a gyakorlatban?

Ha az éves fogyasztás pl. 2200 kWh, a telepíthető maximális teljesítmény 2 kW. Ezt a pályázati felhívásban meghatározott fajlagos korlát (bruttó 485.645 Ft/kW) betartása mellett a kivitelezők nem fogják tudni vállalni.

Viszont ha a pályázat beadása előtt bizonyítható, hogy a fogyasztási adatok nem felelnek meg a valóságnak (pl. a lekért adatok a fenti költözés miatt nem tartalmazzák az egész éves fogyasztást), energetikai tanúsítvánnyal igazolható egy magasabb fogyasztás. Így lehetséges akár kisebb fogyasztás mellett is részt venni a pályázaton, hiszen így egy nagyobb rendszer telepítése már megéri a kivitelezőnek is.

Legalább részben elektromos fűtésem van, hogyan igazolhatom a számlánál nagyobb fogyasztást?

Készítünk egy energetikai tanúsítványt :) A pályázathoz készítendő, fogyasztást igazoló energetikai tanúsítványa díja Budapesten egységesen 25.000 Ft + ÁFA. Budapesten kívüli esetben kérjük kérjen árajánlatot az info@energiatanusitvany.info e-mail címen!

Mivel ebben az esetben (csak napelem telepítés) normál esetben nincsen szükség energetikai tanúsítványra, így a fenti díj a pályázat során nem elszámolható költségnek minősül.

Hogyan zajlik a folyamat?

Kérjen ajánlatot vagy rendelje meg a fogyasztás igazolásához szükséges energetikai tanúsítványt az info@energiatanusitvany.info e-mail címen. Ezt követően helyszíni szemle időpontot egyeztetünk Önnel, ahol az energetikai tanúsítványon felül átbeszéljük a pályázathoz szükséges egyéb tudnivalókat is.

Ezt követően elkészítjük a számítást és elküldjük e-mailben ill. amennyiben szükséges, postai úton is (vagy személyesen is oda tudjuk adni elérhetőségeinken).


FONTOS: kérjük a pályázati célra készítendő energetikai tanúsítványt NE a honlapunkon található megrendelő űrlapon keresztül, hanem e-mailben küldje el az info@energiatanusitvany.info címre! Azon az űrlapon keresztül az egyszerűbb ügymenetes energetikai tanúsítványokat tudjuk kezelni, a pályázatokat nem.


2. Komplex korszerűsítés (Pályázati Felhívás 2.1.2 pont)

Ez a konstrukció akár több lépéses előkészítést is igényelhet. Mivel itt a napelemen kívül:

  • hőszivattyú
  • nyílászárók
  • akkumulátor

is telepítésre kerül, néhány dologra fokozottan javasolt odafigyelni.

Mire érdemes odafigyelni?

Mivel a pályázat hőszigetelést nem támogat, csak nyílászárócserét, ezért fontos lehet tudni, hogy egyáltalán lehetséges lesz-e hőszivattyúval kifűteni az ingatlant!

Hőszigetelés nélküli épületek esetén hiába cserélünk nyílászárókat, a falak/födémek hővesztesége továbbra is megmarad. Ez általában az összes hőveszteség 50-70%-a. Ha a hőszivattyú nem tud akkora teljesítményt leadni, mint az szükséges vagy a meglévő fűtési rendszer hőleadója a hőszivattyú alacsonyabb hőmérséklete mellett nem lesz alkalmas az épület kifűtésére, az garantáltan problémát fog jelenteni.

Ezekről a kérdésekről mindenképpen szükséges beszélni a hőszivattyú telepítését végző céggel, akár hőtechnikai méretező számítást készíttetni. Ha ezt a kivitelező nem tudja vállalni, szívesen adunk rá ajánlatot az info@energiatanusitvany.info címen.

Az ablakcsere buktatói a pályázatban

Sajnos a pályázat nem fogalmaz egyértelműen az ablakcserék kapcsán. Jelenleg az alábbi értelmezés tűnik a legvalószínűbbnek:

  • ha a nyílászárók összes felületének minimum 51%-a megfelel a jelenleg hatályos előírásoknak (pl. 3 rétegű üvegezés az ablakoknál), akkor nem lehet a Komplex korszerűsítésen indulni, csak a sima napelemesen
  • ha viszont maximum az 50%-a felel meg (felület alapján számolva, tanúsítvánnyal igazolva), akkor indulhat bármelyik konstrukcióban
  • és ebből következik, hogy ha egy ablak sem felel meg a hatályos rendeletnek, akkor biztosan indulhat mindkettőn

Ha nem biztos benne, hogy indulhat-e a nyílászárók miatt, szívesen készítünk egy energetikai tanúsítványt. A pályázathoz készítendő, ablakok nem megfelelőségét igazoló energetikai tanúsítványa díja Budapesten egységesen 25.000 Ft + ÁFA. Budapesten kívüli esetben kérjük kérjen árajánlatot az info@energiatanusitvany.info e-mail címen! Ez az összeg a pályázat szempontjából elszámolható költségnek minősül.

Normál pályázati ügymenet

Amennyiben indulhat a pályázaton, összesen 2 darab energetikai tanúsítványra lesz szüksége. Ha az ablakok miatt már készítettünk 1 darabot, akkor természetesen már csak 1-re :) Speciális esetben (bővítéssel egybekötött korszerűsítés) 3-ra, de ezt itt most nem tárgyaljuk.

A fenti 2 energetikai tanúsítvány és a pályázathoz kapcsolódó egyéb dokumentumok szükség szerinti elkészítését Budapesten egységesen összesen 50.000 Ft + ÁFA ellenében vállaljuk. Ez tartalmaz minden felmerülő költséget és a pályázat szempontjából elszámolhatónak minősül. Budapesten kívüli esetben kérjük kérjen árajánlatot az info@energiatanusitvany.info e-mail címen!

Hogyan zajlik a folyamat?

Kérjen ajánlatot vagy budapesti esetben rendelje meg az energetikai tanúsítványt az info@energiatanusitvany.info e-mail címen. Ezt követően helyszíni szemle időpontot egyeztetünk Önnel, ahol az energetikai tanúsítványon felül átbeszéljük a pályázathoz szükséges egyéb tudnivalókat is.

Ezt követően elkészítjük a számítást és elküldjük e-mailben ill. amennyiben szükséges, postai úton is (vagy személyesen is oda tudjuk adni elérhetőségeinken).


FONTOS: kérjük a pályázati célra készítendő energetikai tanúsítványt NE a honlapunkon található megrendelő űrlapon keresztül, hanem e-mailben küldje el az info@energiatanusitvany.info címre! Azon az űrlapon keresztül az egyszerűbb ügymenetes energetikai tanúsítványokat tudjuk kezelni, a pályázatokat nem.