Otthonfelújítási Hitelprogram 2024 - legfontosabb tudnivalók

Megérkezett a régóta várt Otthonfelújítási Hitelprogram felhívásának első változata és az előzetesen vártaknak megfelelően rendkívüli az érdeklődés. A kérdések megválaszolása érdekében megpróbáltuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat a cikkben.


A pályázat részletes felhívásának tervezete elérhető ezen a linken. A cikkben szereplő információk elsősorban ebből származnak, de azok változása miatt a cikket is folyamatosan frissíteni fogjuk.

Néhány napon belül tervezzük pár intézkedés hatását várható külön megvizsgálni egy "Kádár-kocka" példáján keresztül - ezáltal már a legelején tudni fogja, hogy nagyjából milyen intézkedéssel mekkora megtakarítást lehet elérni.

A menetrend dióhéjban

HET-szám

A pályázat kapcsán a teljes folyamatot megpróbáljuk lefedni, így több kivitelezővel, pályázatíróval, hitelügyintézővel együttműködünk.

1. lépés: Előzetes igényfelmérés - ONLINE/TELEFONOS

A pályázattal érintett épület néhány paraméterének ismeretében és a megvalósítani kívánt beruházások ismeretében segítünk eldönteni, hogy indulhat-e a pályázaton azokkal az intézkedésekkel, amikkel szeretne. Az ehhez szükséges adatok listáját e-mailben küldjük el és így is várjuk vissza.

A későbbiek során ehhez külön felületet fogunk kialakítani, de addig is egyelőre kérjük használják a központi e-mail címünket: info@energiatanusitvany.info

A levélben küldjék el az érintett épület pontos címét és építési dátumát, ez alapján a szükséges adatokat be fogjuk kérni.

Kérjük mindenképpen küldjék el a telefonos elérhetőségüket is!

Ennek díja: INGYENES

HET-szám

2.lépés: Átvilágítás - ONLINE/TELEFONOS

Amennyiben az előzetes adatok alapján jó eséllyel pályázhat, részletesebben is megvizsgáljuk. Ennek két része van:

  • Műszaki - a pályázattal érintett épület néhány paraméterének ismeretében és a megvalósítani kívánt beruházások ismeretében segítünk összeállítani pályázati variációkat, amivel valószínűleg teljesíthető lesz a 30% megtakarítás

  • Pénzügyi/adminisztratív - a pályázati felhívásban részletezett épületre/pályázóra vonatkozó feltételeket megvizsgáljuk és tájékoztatjuk, hogy ezek alapján számíthat-e pozitív bírálatra

Ennek díja: 25.000 Ft, amelyet az energetikai tanúsítványok díjába beszámítunk, annak megrendelése esetén.

3. lépés: Előzetes energetikai tanúsítvány és számítás, javaslatokkal - HELYSZÍNEN

Helyszíni felmérés alapján készülnek az alábbiak:

  1. Meglévő állapotra vonatkozó hiteles energetikai tanúsítvány
  2. Tervezett állapotra vonatkozó energetikai számítás
  3. Ha a fentiek alapján a 30% energiamegtakarítás még nem kimutatható, javaslatokat teszünk ennek elérésére
  4. Ha a fentiek alapján a 40% megközelíthető, javaslatot teszünk erre vonatkozóan is (ez akár +300.000 Ft támogatást is jelenthet!)

Ennek díja: 75.000 Ft, amelyből az átvilágítás költségét levonjuk, ha korábban azt nálunk megrendelte - ebben az esetben csak 50.000 Ft!

HET-szám

4. lépés: Árajánlatok - ONLINE/TELEFONOS/HELYSZÍNI FELMÉRÉS ALAPJÁN

Akár velünk együttműködő, akár tőlünk független kivitelezővel is szeretne dolgozni, a vállalkozási szerződés formátumának az MFB Zrt. által megadott sablont kell követnie. A kivitelezőnek mindenképpen szerepelnie kell az ÉMI "Szállítói (Kivitelezői) Regisztrációs Listán". Az ide történő regisztráció pontos menete még nem ismert, de azt az alábbi linken kell majd megtennie a kivitelezőknek: www.ofp.emi.hu

Több független kivitelezővel alakítottunk ki partneri viszonyt, közöttük megtalálhatóak szakági és generálkivitezők is. Az ő árajánlatuk elkészítésének költsége: INGYENES

FONTOS: Ha valamely kivitelező partnerünkkel állapodnak meg a kivitelezés lebonyolítására vonatkozóan, ők az induló átvilágítás/energetikai tanúsítvány és számítás teljes díját átvállalják (75.000 Ft), az árajánlataikból ez levonható!

A partneri kivitelezők listáját itt fogjuk közzé tenni a későbbiek folyamán, amint végleges lesz.

5. lépés: Pályázati dokumentáció ("Kölcsönkérelmi nyomtatvány") és mellékletek összeállítása - ONLINE

A pályázat leadásához szükséges mellékletek jó része már ismert (energetikai tanúsítvány, számítás, megfelelő formátumú kivitelezői szerződések, tulajdoni lap, stb.), de a teljes lista és a "Kölcsönkérelmi nyomtatvány" még nem. Az elérhető információk alapján ezeket a végleges felhívással egyidőben lehet majd pontosan látni.

Természetesen amint rendelkezésünkre áll, közzé fogjuk tenni.

Ennek díja: KÉSŐBB MEGHATÁROZHATÓ

HET-szám

6. lépés: Kölcsönszerződés megkötése (MFB Plusz pontokon)

Jelen állás szerint ezt csak személyesen lehet megtenni az MFB Zrt.-vel kapcsolatban álló közvetítő bankfiókok segítségével. Az aláíráshoz a "Kölcsönkérelmi nyomtatvány" és azok mellékletei lesznek szükségesek. A közvetítő bankfiókok listája jelenleg még nem elérhető, az MFB honlapján lesz látható, "Lakossági MFB Pont Plusz" menüpont alatt.

Mivel a várhatóan pozitív elbírálásban részesülő pályázók köre rendkívül csekély (előzetes becslések alapján max. 30.000 pályázat) és a pályázat leadása papír alapon szükséges, kiemelkedően fontos, hogy már első alkalommal be legyen fogadva a kérelem!

HET-szám

7. lépés: Kivitelezés

A kivitelezés utófinanszírozású vagy közvetlen szállítói finanszírozású lehet. Az erre vonatkozó részletek még nem teljesen tiszták, de nagy valószínűség szerint

  • utófinanszírozás esetén a teljes kivitelezési költséget a kivitelezőnek közvetlenül ki kell fizetni, majd a bank folyósítja a támogatást a pályázónak utólag
  • közvetlen szállítói finanszírozás esetén pedig az önerő felhasználását követően a kivitelezői szerződésben szereplő ütemezés szerint, a bank közvetlenül folyosít a kivitelezőnek

A kivitelezésnek a szerződés megkötését követő 2 éven belül be kell fejeződnie.

8. lépés: Záró energetikai tanúsítvány

A kivitelezést követően 30 napon belül záró energetikai tanúsítvány kell készíteni.

Ennek díja: 40.000 Ft.

9. lépés: Törlesztés

A törlesztés a kivitelezés befejezését követő 3. hónap végétől indul, havonta egyenlő tőketörlesztő részletekben.

És akkor néhány részlet..

Pályázati feltételek

A társadalmi egyeztetésre kiadott pályázati felhívás alapján az alábbi lista tartalmazza a legfontosabb feltételeket:

  • épület 1990. dec. 31. előtt épült egy vagy többlakásos épület (belterületi-, külterületi-, zártkerti lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház)
  • pályázó magyar állampolgár, a tárgyi épület legalább 2024. május 1. óta tartózkodási helye/állandó lakóhelye
  • az épületnek nincs állékonysági problémája ill. ezt vályog/fa/könnyűszerkezetes épület esetében statikai szakvélemény szükséges alátámasztani! (tégla falazatok esetében nem szükséges)
  • a kivitelező és a pályázó egymástól független

A hitel feltételeit részletes a felhívás tartalmazza, mindazonáltal a főbb pontok:

  • pályázó ill. adóstársa nincs a banki KHR listán
  • 60 napon túli közüzemi tartozással nem rendelkezik
  • nincs minimálbért meghaladó adótartozása
  • igazolt jövedelme elégséges a törlesztéshez (javasoljuk előzetes hitelkalkuláció végzését)

Mire lehet pályázni?

  • utólagos hőszigetelés (fal, födémek, tetőszerkezet)
  • nyílászárók + árnyékolók (opcionális) cseréje
  • HMV-rendszerek korszerűsítése
  • fűtéskorszerűsítés kondenzációs gázkazánnal + kémény, opcionálisan hőleadók cseréje/szabályozás kiépítése (pl. termosztatikus szelepek)
  • a fentiek kapcsolódó munkálatai (helyreállítás, javítás, stb.)

Fontos, hogy gázkazán telepítése esetében a Kölcsönszerződést legkésőbb 2024. 12. 31-ig meg kell kötni!

Hogyan lehet igazolni a 30% (40%) energiamegtakarítást?

A 30% igazolásához a pályázatot megelőzően szükséges egy energetikai tanúsítvány (meglévő állapot) és egy kiegészítő energetikai számítás (tervezett állapotra). A két dokumentumokon megtalálható lesz a fajlagos primerenergia felhasználási mutató, amellyel 30%-os javulást kell elérni.

Legalább 40%-t elérő javulás esetén +5% (ami akár +300.000 Ft!) vissza nem térítendő támogatást lehet igénybe venni, tehát érdemes törekedni a magasabb energiahatékonyságra!

Mi számolható el?

Az egyes munkálatok elszámolható költségeit a pályázati felhívás tartalmazza, amely még változhat.

Mi nem számolható el?

A energiamegtakarítást NEM eredményező beruházások:

  • pl. festés ablakcsere/hőszigetelés nélkül
  • saját kivitelezés
  • olyan kapcsolódó költségek, amelyek a kivitelezőt terhelik (pl. szállítási díj, kiszállási díj, stb.), így ezeket mindenképpen érdemes beépíteni a kivitelezés költségeibe, hogy elszámolható legyen!

A teljes lista a felhívásban megtalálható.

Átalakítás/bővítés?

Nem támogatható a bővítés, átalakítás, átépítés közvetlenül. Ugyanakkor, ha a korszerűsítéssel egyidőben zajlik egy bővítés is, elkülönített számlák alapján lehetséges az elszámolás, de ebben az esetben külön energetikai számítással kell igazolni a korszerűsítés/bővítés elkülönült energetikai hatását!