Energiaosztályok jelentése: a 'H' és 'I' kategóriák

Sorozatunk harmadik és egyben utolsó részében a két legrosszabb besorolással foglalkozunk. Megijedjen-e, ha az ingatlan energiatanúsítványának besorolása H?


Frissítés: 2016-tól új besorolások váltották fel a régieket (két betűjeles, 'AA++'-tól JJ-ig). Az elv nem változott, csak a skála, összefoglaló a változásokról ebben a cikkben érhető el.

A cikksorozat első és második részében megnéztük, mi jellemző a skála első felében helyet foglaló ingatlanokra. Az ingatlanok energetikai osztályba sorolásával jelen cikkben nem foglalkozunk.

'I' besorolás = "Bontandó" ?

Nem szabad összetéveszteni az energetikai tanúsítvány besorolását más vizsgálatok eredményével (pl.: statikai vizsgálat). Ha egy épület statikai szempontól rossz, akkor ott egyértelműen jelentős problémák lehetnek.

Energetikai szempontból viszont más a helyzet. Az 'I' egyszerűen annyit jelent, hogy a mai hőtechnikai előírásoknak nagyon nem felel meg a vizsgált ingatlan. Azt már megírtuk, hogy az átlagos besorolás Magyarországon jelenleg a 'G' osztály. Viszont ez földgáz-alapú fűtéssel igaz. Ha egy átlagos, G besorolású házban lecseréljük a fűtést villamos energia alapúra, az eredmény borítékolhatóan 'I' lesz.

Ugyanakkor fontos, hogy az energiaosztály egy százalékos érték eredménye. 2013-ban vizsgáltunk egy társasház földszintjén található üzlethelyiséget, amely összesen 5 m2 volt. Itt eléggé nehézkes lett volna kialakítani a gázfűtést, így elektromos fűtést építettek ki. A társasház alakja elég szabályos volt, így a követelmény is magas. Ebből következően, az üzlet nem kaphatott mást, csak 'I'-t. Érdekes viszont, ha a társasház alakja merőben eltérő lett volna, a besorolás még villamos fűtéssel együtt is 'H' energiaosztály lehetett volna.

'H' besorolás

A 'H' besorolás kicsivel a magyar átlag alatti. Tipikusan belvárosi társasházak földszinti vagy padlásfödém alatti lakásainál fordul elő. Ezek a lakások a köztes szinten lévőkkel ellentétben +1 irányba (pince / padlás felé) hűlnek. Ennek megfelelően, az energiafogyasztás is több lesz, mint egy középen elhelyezkedő lakásban. Sajnos ezeken a lakásokon nehéz jelentősen javítani, hiszen általában csak komplett társasházi felújítással lehetne a födémszigeteléseket elkészíttetni.

Családi házak esetén a 'H' besorolás általában régi, vetemedett nyílászárókat, elavult fűtési rendszer, villamos energiával működő bojlert és utólagos hőszigetelés nélküli falakat, födémeket takar. Viszont nagyon könnyen lehet látványos javulást elérni: teljeskörű energetikai felújítás esetén az energiafogyasztást akár 70-80%-al is lehet csökkenteni hagyományos megoldásokkal.

Rossz besorolás vs. ingatlanár

Magyarországon az energiatanúsítványt általában a szerződés megkötése előtti napokban készíttetik el a tulajdonosok. Ennek megfelelően, a döntési folyamatban nem játszik szerepet. Viszont a 'H' és 'I' besorolású ingatlanoknál már első ránézésre lehet látni, hogy felújításra szorulnak, így ezen nem változtat egy várható energiafogyasztást kimutató szakvélemény sem.

Szeretné akár már ma a kezében tartani energiatanúsítványát?

Kattintson IDE, töltse ki az űrlapot az oldal alján és 60 percen belül visszahívjuk!